Dobrý den,
bydlím v Praze v paneláku. Dlouhá léta jsem nakupoval výborný česnek od pěstitele z Hořic v Podkrkonoší.
Vždy jsem ho měl s dlouhými stonky a skladoval jsem ho v komoře ve váze v množství 4kg hlavičkami nahoru a volně překrytý mikroténem. Komora je dobře větraná, sucho a teplota cca 21°C. Česnek vydržel do května, co zbylo jsem používal i o prázdninách. Bohužel pěstitel s česnekem skončil (nějaká choroba na polích), tak jsem už druhým rokem koupil Český česnek z Libštátu, bohužel jenom paličky bez stonků. Česnek je chuťově vynikající, koupil jsem vždy 10kg, bohužel koncem roku se komorou začne vinout česneková vůně a česnek začne hnít a plesnivět. Do konce února je po česneku. Preferuji pouze čerstvý česnek, pasty a mražení mě nevyhovuje. Nevím si s tím rady a je mi líto že už po druhé jsem dopadl špatně.
Kdyby měl někdo radu, předem za ní děkuji.
Zdeněk Jirásko
Fígle na uskladnění a zpracování česneku.....
Datum: 28.02.2023
Titulek: Jak uskladnit česnek
Datum: 30.12.2020
Titulek: Uskladnění česneku
Jsem z Valašska z oblasti zabíjaček,které jako jedni z posledních spolu s pár domorodci děláme.Nejvíc se nám osvědčilo uskladnění v důsledku zbytků právě ze zabíjačky.To znamená,že namletý česnek se solí,který po napajcování masa a špeku na uzení zbude,se dá do sklenice s víčkem do lednice a bere se do jídla,dokud je (maso na dušení,pečení,polévky,brambory-zemáky).Sice trochu zhnědne,ale jinak je kvalita naprosto stejná,jen je nevýhoda,že se s tím musíte naučit vařit....tedy nesolit jídlo,do kterého tento česnek dáváte.A ještě máti švagra pomletý česnek krátce spařila ve ztuženém tuku a ztuhlý pak uložila v lednici a používala do vaření.Jen nevím,jestli ho solila nebo ne...to už neděláme.Kdo to zkusí....dobrou chuť.
Jo a ještě jedna rada...stejně se dá použít i vylámaný květ.Teda ne samotný květ,ten vyhazuju,protože mi dělá nedobrotu v robotu :-),jen ty vylámané stvoly.Zakrátím je,"narvu" do do robotu s nožem a rozbiju jak se zadaří,prosolím (odhadem,ale co nejmíň) a dám do lednice.Použití je stejné jako u stroužkového.
Datum: 12.05.2021
Titulek: Re: Uskladnění česneku
Super rozepsané. Děkujeme za příspěvek. Kéž by takových bylo více a podělili se s námi o své zkušenosti.
Datum: 27.04.2023
Titulek: Re: Uskladnění česneku
Nakládám česnek úplně stejně (to co zbývá , nebo jakmile začíná vysychat). Zkoušel jsem různě nakládaný do oleje, nebo nálevů a to se mi moc neosvědčilo, protože to vždy nějak vzájemně promísilo chutě až z toho byla pachuť. Naložení do soli ať již nastrouhaný, nebo prolisovaný mi vychází nejlépe, ta sůl to krásně konzervuje a nevznikají pachutě tak jako s olejem.
Datum: 31.10.2020
Titulek: nakládání a uskladnění Bjetinu
Již několik let jej nakládám do MEDU a vždy bez problémů,vydrží až do další sklizně. Med neplesniví !!!
Datum: 26.07.2019
Titulek: Uskladnění česneku
Mě se osvědčilo česnek oloupat a zmrazit. Česnek po rozmrazení má sklovitou barvu, ale chuťově je stejný jako čerstvý.
Datum: 21.12.2019
Titulek: Re: Uskladnění česneku
Dobrý den.
Když jsem před lety s česnekem začínal,to byl porod. První rok vypěstovaný česnek vydržel do listopadu. To jsem ale nevěděl,že nějaká sadba existuje. Byl to česnek,koupený na trhu a tu jsem sadil. Hrůza s česnekem jsem koupil i všechny neduhy,které existují. Nakonec s pomocí ing.pana Kozáka,jsem se dostal po letech učení do stavu,kdy mně česnek vydrží až do nového. Ale k věci:
Podle mně je opravdu nutné měnit pozemky pro česnek tak,aby se česnek dostal na stejné místo až za 5-7 let,což je problém. Sadím cca 300 stroužků pro svoji potřebu a na to potřebuju cca 7m2. Kdo má velkou zahradu,má po starostech. Leta jezdím kolem chaloupky,kde pán pěstuje česnek(vypadá to na ruský).Dává jej ob rok na stejné místo a vždycky jej sklízí (4-5 dužnatý list)v plné kvalitě .
A co se týká uskladnění,já bych řekl,že nejlepší je stodola. Je v ní průvan,sucho a v zimě mráz. Jenže ne každý tuto možnost má. Toš tak,asi. Zdeněk z Valašska.
Datum: 21.12.2019
Titulek: Re: Re: Uskladnění česneku
Ještě jsem zapoměl. Taky jsem ze začátku mrazil. Udělal jsem na paštikovém mlýnku(,,šajbě pr. 3 mm,,) kaši,tu jsem naskládal do temomisek. Druhý den to už bylo zmrzlé,tak jsem to vyloupl a vložil do sáčků na uskladnění potravin a dal zpět do mrazáku. Výhodou pak bylo,že jsem pouze odkrajoval,kolik jsem potřeboval.Mrazil jsem pouze silné odrůdy(dukát,rusák, jovan,havran,karel IV, etc). Takový vekan jsem už v papuli skoro necítil. Ale i tak v květnu byla síla česneku asi třetinová.
Ale záchrana to byla.
Vždycky jsem se těšil na nový česnek a miloval jsem čerstvý chleba s domácím sádlem a vrstvou česneku, Na to byl nejlepší vekan,protože nebyl tak silný. Jednou jsem ale vekana nesadil,měl jsem jenom ty silné česneky. A tak jsem si namazal chleba s myslím,že to byl havran - ty dva krajíce jsem jedl celý den,hubou mi to kroutilo,ale zvítězil jsem. A to podotýkám, čili papričky louskám jako maliny(třeba ve vaječině) Z.V.
Datum: 28.03.2023
Titulek: Re: Re: Uskladnění česneku
Mam kolem 320kusu stroužků na cca 10m2 a posouvám je kazdy rok na jeden nebo druhy konec zahona.Vynos pod 15kg nejde a vydrží do dalši sklizně.
Datum: 20.06.2017
Titulek: Rady jak uskladnit, zpracovat či recepty z česneku......
Napište nám své vyzkoušené rady na uskladnění, zpracování či recepty s česnekem. Podělte se o ně s ostatními v této diskusi. Moc vám za to děkujeme.