Také chcete česnek, který pochází z českých odrůd, vyrůstá na českém území, je sušen, balen a nabízen s láskou českými hospodáři? Ano?
Také chcete česnek, který pochází z českých odrůd, vyrůstá na českém území, je sušen, balen a nabízen s láskou českými hospodáři? Ano?
Vypravte se do Bělé u Libštátu na samotném okraji libereckého regionu. Zde paní Mihulková s panem Hradeckým pěstují několik odrůd česneku (Česnek kuchyňský latinsky Allium Sativum). Vypěstovanou plodinu prodávají na okolních trzích či přímo ze dvora svého hospodářství. Tito pěstitelé se mohou pochlubit několika oceněními, mezi jinými rovněž Regionální potravina Libereckého kraje, Výrobek roku 2012 - Libereckého kraje, Krkonoše –originální produkt. Současně získali druhé místo v letošní soutěži Živnostník roku Libereckého kraje. Tedy mnoho důvodu, proč se radní Libereckého kraje, Ivana Hujerová, zodpovědná za resort regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova rozhodla tyto pěstitele osobně navštívit.
Na prosincovou cestu za česnekem nám napadl první letošní sníh…
Hned po příjezdu nás paní Mihulková s panem Hradeckým zavedli do objektu své nové sušárny, kde je po sklizni česnek sušen tak, aby měl dostatek vzduchu a zároveň vlhkosti. „Česnek potřebuje dýchat“, říká paní Mihulková. Předvedli nám, jak fungují netradičně vyhlížející zemědělské stroje konstruované pro potřeby zpracování česneku. „Česnek je citlivá rostlinka, která nemá ráda stres“, dodává téměř s něhou farmářka při názorné ukázce odstraňování stonku na stroji dovezeném z Francie.
„Není to pouze o okopávání plodin, ale také o tvorbě propagačních materiálů, psaní žádostí o dotace, nebo také o aktivní spolupráci s ostatními pěstiteli česneku, kdy s Vysokou školou chemicko-technologickou, mapujeme specifika českého česneku tak, aby se podařilo definovat kvality česneku vypěstovaného v české půdě. Chceme tím zaručit standard pro zákazníky, kteří vyhledávají české produkty na našem trhu“, přibližuje reálný obsah farmaření pan Hradecký, partner paní Mihulkové. Právě podvodníci, kteří pod hlavičkou „pravý český česnek“ prodávají méně kvalitní česnek zahraniční, dělají starosti nejednomu poctivému českému pěstiteli.
Pojedete-li Bělou u Libštátu, určitě nepřehlédnete výrazná loga lemující zahradu těchto pěstitelů: Výrobek roku 2012 Liberecký kraj, Originální produkt Krkonoše, Český (garantovaný) výrobek, Český česnek. „Tyhle reklamní plachty jsme nechali vyrobit pomocí dotace Libereckého kraje“, doplňuje paní Mihulková, a to paní radní samozřejmě těší. Je to dotační program, kterým se Liberecký kraj snaží finančně podpořit regionální producenty a řemeslníky. To, že je propagace téměř stejně důležitá jako vlastní pěstění, si uvědomuje paní Mihulková velmi dobře. Ještě než si oblékla holínky a pracovní kalhoty, studovala v Praze marketing a propagaci. Ve chvílích volna, když nepěstuje pikantní plodinu, nebo se nestará o dvě malé dcerky, podílí se na správě obce - je členkou zastupitelstva Bělé. Někteří lidé toho zkrátka zvládnou opravdu hodně…
Samozřejmě, že jsme také česnek zn. „Mihulková-Hradecký“ ochutnaly, a to s kousky špeku z Podkrkonošských uzenin, www.podkrkonosskauzeninabela.cz. Tajně jsme si posléze přiznávaly, že měl česnek takovou sílu, až se hlava točila. Na rozloučenou jsme dostaly kytice ~ kytice česneku „Havran“, ze které můžeme stroužky odtrhávat po celý rok, a stále bude chutný. Dále jsme si odvezly milá dárková balení česneku, která se mohou dost dobře hodit Ježíškovi pod stromeček.
A nějak tak skončila jedna příjemná cesta z města...
Fotografie z návštěvy najdete v fotogalerii: zde.
…………………………………………………………………..
A teď trochu teorie. Proč je česnek úžasnou plodinou, a to nejen do kuchyně? (zdroj dokument VŠTCH, https://old.vscht.cz/document.php?docId=4195)
Česnek obsahuje téměř 400 různých, lidskému organismu prospěšných, složek. Skutečným pokladem česneku je vzácná těkavá látka allicin. Pozoruhodná je jeho antibiotická aktivita, která je padesátkrát vyšší než u penicilinu. Výhoda je, že oproti běžným antibiotikům si organismus na přírodní látky s antibiotickým účinkem nevytváří rezistenci. "Jde o jeden z nejlepších preventivních prostředků všech dob," píše dr. Stephen Fulder, odborník na výzkum léčivých rostlin a alternativních léčebných metod ve své knize O česneku. Látky obsažené v česneku upravují hladinu cholesterolu v krvi, ředí krev a snižují krevní tlak. Tato aromatická rostlina se dá použít jak při nachlazení, zánětu sliznic, dýchacích potížích a ústních infekcích, tak i při mnoha jiných lehkých onemocněních. "Česnek zvyšuje tělesnou imunitu a ničí bakterie a houby vnikající do těla. Je výborný na pročištění organismu, který zbavuje chemikálií, odpadních látek a toxinů," vypočítává doktor Fulder. "Jeho konzumace je proto skvělou prevencí rakoviny."
Teď už budete vědět, že Allium Sativum není čarodějnické zaklínadlo, ale spíše čarovný lék na mnohé zdravotní neduhy. Lék, který umí vyprodukovat čeští farmáři v nejvyšší kvalitě, při zachování tradičních odrůd a postupů. A to dává jejich práci ještě vyšší smysl.
Další informace zde:
Web paní Mihulkové a pana Hradeckého: www.ceskydomacicesnek.cz
Web Vysoké školy chemicko-technologické: https://old.vscht.cz/document.php?docId=4195
Sepsala Tereza Šímová
asistentka členky rady Ivany Hujerové