Šalotka- česnek askalonský v prodeji
Cibule šalotka je druh zeleniny, botanicky patří do rodu česnek (Allium). Někdy je nazývaná též česnek askalonský, množilka i ošlejch. Dříve byla udávána jako samostatný druh pod jmény Allium ascalonicum auct. non L. nebo Allium salota Dost., dnes většinou zahrnovaná poddruh Allium cepa jako Allium cepa var. aggregatum.
Šalotku od kuchyňské cibule odlišuje jemnější chuť a vytrvalost – nejen na záhonu, ale také při skladování – neraší a nevyšeptává.
Pro svou jemnější chuť, než má cibule kuchyňská, má větší uplatnění jako kořenící příměs ve francouzské, ruské a americké kuchyni.
Více o šalotce
-
Druhy šalotky
Základním a nejrozšířenějším druhem je kulatá šalotka s hnědou -zlatou slupkou, jež je oblíbená pro svou jemnou, mírně nasládlou chuť bez typické cibulové palčivosti.
-
Kulinářské využití
Šalotka se používá do jemných omáček a polévek, hodí se také k rybám, mořským plodům a k pečenému či grilovanému masu. Díky své jemné chuti nalezne uplatněnítaké v mnoha pokrmech studené kuchyně, například v zeleninových salátech, dipech či při přípravě nejrůznějších ochucených octů.
-
Správné skladování
Šalotka je oproti běžné kuchyňské cibuli mnohem méně náročná na skladování – není tolik náchylná k plísním, neklíčí a ani po delší době neztrácí nic ze své chuti. V chladu a suchu vydrží šalotky až dva roky, nutné ovšem je nechat zaschnout nať. Několik měsíců se může skladovat i v pokojové teplotě.