Od úterý 31.5.2016 v prodeji česnekové výhonky.

27.05.2016 21:54

 

Česnekové výhonky - využití v kuchyni

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchniV červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

 

Několik let se česnekové výhonky objevují i u nás na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách, ovšem českým zahrádkářům rostou i na zahádce.

Výhonky jsou skvělé v čínské kuchyni, kde například nahradí bambusové výhonky, nebo mladé fazolky. Velmi chutné jsou do salátů, ale i do gulášů, různých směsí, nebo samotné, opečené, podávané jako netradiční příloha.

 

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

 

Zpracování čenekových výhonků

Odkrojené pacibulky dáme stranou a zelené výhonky nakrájíme na 3-5 cm velké kousky. Nakrájené výhonky je vhodné před úpravou důkladně omýt a potom blanšírovat ve vroucí vodě 1-2 minuty, déle ne, ztratily by česnekovou chuť. Takto upravené výhonky použijeme v kuchyni podle vlastního uvážení, či daných receptur.

 

Škola vaření - neobvyklé ingredience v kuchyni

 

Skladování, či jiné uchování výhonků

Blanšírované a okapané výhonky můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích, nebo plastových uzavíratelných obalech. Nejvhodnější jsou porce po 200-300 g. Zmrazené výhonky využijeme v zimě, do vařených, dušených, či smažených pokrmů se přidávají ještě zmražené, podobně jako zamražená zelenina.

Omyté a pokrájené čerstvé výhonky můžeme také zavařit do sladkokyselého nálevu na okurky nebo nálevu, který máme osvědčený. Tady není potřeba výhonky blanšírovat vkládáme do skleniček pokrájené čerstvé. Využití je jako příloha k pokrmům, na dušené masové směsi, saláty atd.

 

Škola vření - neobvyklé ingredience v kuchni

 

 

Pacibulky a jejich použití v kuchyni

Ano, pacibulky se také využívají! Lze je umlít, promíchat se solí, napěchovat do skleniček, takto připravenou pastu pak používáme k ochucení pokrmů, všude tam, kde se v receptech přidává klasický česnek, tedy například do polévek, gulášů, omáček, bramboráků atd. Pasta z pacibulek je výborná i na potírání grilovaného masa nebo zeleniny. Jemnost pasty můžeme vylepšit lžíci oleje.

Tak, jestli jste ještě česnek na zahradě nezaštípali, doufáme, že jste v tomto článku našli dostatek inspirace na využití zdravých pikantních česnekových výhonků a nebudete je nadále vyhazovat. Já je s úspěchem používáme v kuchyni již pěknou řádku let!

Text i foto: D. Marounek

 

 

Recepty z výhonků česneku:

Česnekové výhonky jako příloha,  Nakládané česnekové výhonky,

Čínská směs s česnekovými výhonky, Gratinovaný bílý chřest ...

Fotogalerie

 

 

 

 

 

 

Více o česnekových výhoncích se dozvíte na http://www.receptyonline.cz/cesnekove-vyhonky-vyuziti-v-kuchyni--3008.html...informace čerpány z tohoto webu, který velice doporučujeme (O:

 

 

 

TOPlist

www.ceskydomacicesnek.cz